MS-tauti ja seksuaalisuus

Seksuaalisuus merkitsee eri ihmisille eri elämänvaiheissa eri asioita. Se voi olla todella merkityksellinen elämän osa-alue tai sitten se voi olla jopa häviävän pienessä roolissa – tai mitä vain siltä väliltä. Jokaisella on oikeus toteuttaa – tai olla toteuttamatta – seksuaalisuuttaan omalla tavallaan.  

 

Vaikutukset seksuaalisuuteen

MS-tauti voi vaikuttaa niin kehoon kuin mieleen monin eri tavoin. Tästä syystä myös sen suorat ja epäsuorat vaikutukset seksuaalisuuteen voivat olla hyvin yksilöllisiä.  

 

Kun puhutaan seksuaalisuuteen liittyvistä haasteista, on tärkeä pitää mielessä se, että seksuaalisuuteen vaikuttavat lukuisat tekijät ja että siihen liittyvät erilaiset ongelmat ovat tavallisia.  

 

Isoon osaan seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä on löydettävissä ainakin yksi vastaus ellei useampiakin. Niitä kannattaa lähteä etsimään jo sen takia, että seksuaalisuudella on yleensä iso merkitys ihmisen hyvinvoinnille ja se voi parhaimmillaan olla tärkeä voimavara ja ilonaihe. 

 

MS-tauti voi vaikuttaa suurestikin sekä kehon tuntemuksiin että toimintoihin. Esimerkiksi tuntopuutokset ja voimakas uupumus ovat tavallisia MS-taudin oireita, jotka voivat haitata merkittävästikin seksielämää.  

 

Alkuun on hyvä kartoittaa sitä, miten MS-tauti vaikuttaa juuri omaan seksuaalisuutteen ja lähteä sitten kokeilemaan, mitkä ratkaisut toimivat itselle parhaiten. 

Asenteiden tutkiminen

MS-tautia sairastavan ihmisen on tärkeä pitää huolta henkisestä hyvinvoinnistaan ja olla tietoinen siitä, mitä ajattelee itsestään, kehostaan, seksuaalisuudestaan ja mahdollisesta parisuhteestaan.  

 

Esimerkiksi muutokset kehon toiminnassa voivat vaikuttaa niin minäkuvaan kuin kehosuhteeseen. Tällöin on tärkeä pysähtyä miettimään esimerkiksi näitä kysymyksiä: mikä auttaa vahvistamaan itseluottamusta, millaiset asiat auttavat voimaan henkisesti hyvin, mitä tarvitsee tunteakseen olonsa vetovoimaiseksi? 

 

Useille on hyväksi myllätä omia ajatuksia myös siitä, mitä seksi ylipäätään on: hyvä seksi ei tarkoita esimerkiksi automaattisesti sitä, että siihen sisältyy tiettyjä asioita kuten penetraatio tai orgasmi. Jokainen saa määritellä seksin siten kuin se on itselle tarkoituksenmukaisinta. 

 

On melko tavallista, että omista peloista ja tuntemuksista puhuminen kumppanille tuntuu vaikealta. Puhuminen kuitenkin kannattaa usein jo sen vuoksi, että se lähentää, vaikka käsiteltäisiin vaikeitakin aiheita. Alkuun pääsemiseksi kumppanin kanssa voi jutella juttelemisesta: milloin olisi hyvä hetki ja mikä auttaisi pitämään keskustelun avoimena ja rakentavana.  

Oman kehon kartoittaminen

Mahdolliset kehon tuntopuutokset ja tuntemusten muuttuminen voivat herättää monenlaisia tunteita turhautumisesta suruun.  

 

Uusien koskettamis- ja nauttimistapojen löytyminen on täysin mahdollista. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että se vie yleensä aikaa. Myös sillä on iso merkitys, millaisessa mielentilassa tutkii kehoaan, oli sitten yksin tai kaksin kumppanin kanssa – jos kokee stressiä tai suorituspaineita, voi olla vaikea vastaanottaa nautintoa tai antautua tunnustelemaan, mitä kaikkea omassa kehossa herää. Tutkimista voi tehdä lukuisin tavoin – niin kumppanin antama rentouttava hieronta kuin itsetyydytys voivat viedä eteenpäin. 

 

Myös säännöllinen lantionpohjalihastreeni tekee hyvää niin naisille kuin miehille ja vahvistaa pienten mutta tärkeiden lihasten lisäksi kehon ja mielen yhteyttä. Tarvittaessa lantionpohjaan erikoistunut fysioterapeutti voi olla apuna harjoittelussa. 

 

On hyvä muistaa, että aivojen sanotaan usein olevan kaikkein tärkein seksielin, minkä vuoksi yhteyden kokeminen kumppanin kanssa, myönteinen suhtautuminen seksuaalisuuteen ja riittävän hyvä olo itsestä ovat merkittävässä asemassa, mitä tulee seksuaalisen nautinnon kokemiseen.  

Seksin ajoittaminen

Mikäli kokee usein voimakasta uupumusta, voi olla paikallaan säästää energiaa tietoisesti seksiä varten.  Jos on tietty vuorokaudenaika tai viikonpäivä, jolloin on parempi hetki harrastaa seksiä, sitä kannattaa tietoisesti hyödyntää.  

 

Osa ihmisistä kokee seksin ajankohdan suunnittelun itselleen vieraaksi tai paineita tuottavaksi – tällöin voi olla hyvä jutella kumppanin kanssa siitä, millaisia tunteita seksistä sopiminen herättää ja että voisiko olla tarkoituksenmukaista lyödä lukkoon vain se, että kyseessä on kahdenkeskinen intiimi hetki ilman erityistä velvoitteita. 

Uusien seksitapojen ja -asentojen löytäminen

Voi olla hyödyllistä miettiä myös, miten säästää voimia seksin aikana ja miten tehdä seksistä ylipäätään mahdollisimman miellyttävää. Seksitavat tai -asennot, jotka ovat aiemmin voineet tuntua hyviltä, voivatkin viedä liikaa energiaa tai tuntua epämukavilta. Uusia tapoja ja asentoja kannattaa etsiä ja kokeilla ajan kanssa. Esimerkiksi toimivan uuden asennon löytäminen voi olla joskus ihan pienestä aste-erostakin kiinni, minkä vuoksi niiden rauhalliseen ja rentoon tutkimiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Myös erikokoisista tyynyistä voi olla apua. 

Apuvälineiden hyödyntäminen

Seksin apuvälineitä on tarjolla todella monipuolisesti. Niitä saa niin apteekeista kuin isoista ruokakaupoista, mutta parhaimmat valikoimat ovat tavallisesti erotiikkaliikkeissä, joita löytyy runsaasti myös verkosta. Alkuun voi olla hyödyllistä pohtia, mihin tarpeeseen seksin apuväline tulee ja tutkia sitten valikoimaa. Usein myös niin verkkokauppojen kuin erotiikkaliikkeiden asiantunteva henkilökunta pystyy neuvomaan välineen hankinnassa.  

 

Kaksi yleistä seksin apuvälinettä ovat liukasteet ja vibraattorit. Liukasteen tai hierontaöljyn käyttäminen voi tehdä kosketuksesta miellyttävämmän tuntuisen. Laadukas liukaste on myös ehdoton apu ihmiselle, jolla on vaikeuksia kostua. Vibraattori voi puolestaan olla tehokas apu klitoriksen kiihottamisessa, mutta värinä voi tuntua miellyttävältä missä päin tahansa kehoa sukupuolesta riippumatta. 

Seksuaalisuuden puheeksiotto hoitavan tahon kanssa

Mikäli lääkäri tai hoitaja ei ole ottanut puheeksi MS-taudin välittömiä tai välillisistä vaikutuksista seksuaalisuuteen, aiheeseen kannattaa tarttua tarvittaessa itse. Esimerkiksi kipuun, virtsaamiseen tai erektiokykyyn liittyvien ongelmien vuoksi kannattaa kääntyä alkuun lääkärin puoleen. 

Omasta seksuaalisuudesta puhuminen voi herättää monenlaisia tuntemuksia – teemaa voi tehdä mieli vähätellä tai se voi tuntua kiusalliselta. Jos tuntuu siltä, että kaipaa rohkaisua, voi muistuttaa itseään siitä, että jokaisella on oikeus voida seksuaalisesti hyvin. Voi olla myös hyvä idea hakeutua juttelemaan seksuaalineuvojalle tai -terapeutille, jolla on asiantuntemusta MS-taudista. 

Lähde

Elina Tanskanen, Erityistason seksuaaliterapeutti, Toimintaterapeutti, YTM, Pariterapeutti.

Sinua saattaisi kiinnostaa

MS-taudista kertominen on jokaisen oma päätös. Se voi kuitenkin helpottaa elämää sairauden kanssa.

MS-taudin diagnosointiin ei ole vain yhtä tutkimusta, vaan se on johtopäätös aiemmista tutkimuksista ja oireista.

Hoitoon sitoutuminen tarkoittaa, että noudatat ohjeita, jotka olet saanut hoitohenkilöstöltä.

Biogen-37449 | 12/2020