Kunnossa korona-aikanakin

MS-hoitaja Marika Sunin mukaan etätöihin jääminen on lisännyt MS-tautia sairastavien yksinäisyyttä. Omasta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta – ja miettiä, millainen tekeminen lisää virkeyttä ja hyvää mieltä. Yksinäisyydessä voi nähdä myös mahdollisuuksia. 

 

Miten koronavirus on vaikuttanut MS-tautia sairastavien elämään?

MS-hoitaja Marika Suni tapaa työssään päivittäin MS-tautia sairastavia ja tukee heitä myös koronaan liittyvissä kysymyksissä. Erityisesti potilaita on askarruttanut se, kuuluvatko he viruksen riskiryhmään.

 

”Olen kannustanut potilaita kertomalla, että MS-tautia sairastavat eivät pääsääntöisesti kuulu riskiryhmään. Tietenkin, jos henkilöllä on jokin liitännäissairaus kuten syöpä, vakava sydän- tai keuhkosairaus, huomattava ylipaino tai liikkumisen vaikeus, tilanne on toinen. Tällöin pitää kiinnittää huomiota siihen, ettei liiku suurissa ihmismassoissa. Kuten kaikkien muidenkin, MS-tautia sairastavien on hyvä pitää mielessä THL:n ohjeistukset1, kuten turvavälit, yskimisetiketti ja maskin käyttö. Käsihygieniasta kannattaa pitää erityisen hyvää huolta”, Suni kertoo.

 

MS-tautia sairastavat voivat ottaa koronarokotteen normaalisti, mutta rokotteen ajankohta kannattaa sopia hoitavan lääkärin kanssa. Rokotuksiin liittyvää tiedotusta kannattaa seurata THL:n sivuilta2Myös influenssarokote kannattaa ottaa ja tehdä mahdollisuuksien mukaan etätyötä. Myös omaisille Marika Suni korostaa erityisen hyvän käsihygienian tärkeyttä. Hän on suositellut Koronavilkun lataamista niin MS-tautia sairastaville kuin heidän läheisilleen.

 

Myös lääkitykseen liittyvät asiat ovat mietityttäneet Sunin potilaita, etenkin sellaisia henkilöitä, joilla on valkosolutasoon vaikuttava lääkitys. Lääkitys lisää infektioherkkyyttä, jos valkosolut laskevat liian alhaalle.

 

”Jos MS-tautia sairastava epäilee saaneensa tartunnan, kannattaa ensin varmistaa, että kyseessä on tosiaan koronavirus. Jos tulee hengitystieoireita, ei kannata jäädä empimään yhteyden ottamista terveyskeskukseen, päivystykseen tai hoitavaan yksikköön. Laboratorioseurantakokeita voidaan ottaa tihennetysti, jos valkosolutasot laskevat”, Suni kertoo. 

Etätyö on tuonut yksinäisyyttä

Monen MS-tautia sairastavan arjessa korona-aika on näkynyt yksinäisyytenä, ja se on tuonut mukanaan ahdistustakin. Moni tekee etätyötä ja kodista tulee näin myös työpaikka. Työhön liittyvät kontaktit vähenevät.

 

”Kannattaa muistaa pitää taukoja. Voi tehdä pientä taukojumppaa tai käydä välillä vaikka happihyppelyllä ulkona”, kuuluu Marika Sunin ohjeistus etätyössä jaksamiseen. Hän vinkkaa myös säännöllisestä syömisestä. Työpäivän lopuksi on hyvä laittaa työhön liittyvät laitteet sivuun ja lähteä esimerkiksi ulkoilemaan, jotta mielen saa käännettyä työstä vapaa-aikaan. Ulkoilla voi vaikka ystävän kanssa – toki turvavälit muistaen.

 

Suni muistuttaa paitsi liikkumisen myös muiden itselle hyvää mieltä tuovien asioiden tärkeydestä yksinäisyyden hallinnassa. Se, mikä on itselle merkityksellistä tekemistä, on hyvin yksilöllistä: joillekin se voi olla leipomista ja toiselle kutomista, kolmannelle muuta kotona puuhailua tai vaikkapa lukemista.

 

Yksinäisyyden tunnetta voi helpottaa pitämällä yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin. Myös MS-vertaistukijoihin voi olla yhteydessä sähköpostitse tai puhelimella. Neuroliiton sivulta3 löytyy lista vapaaehtoisista, eri-ikäisisistä ihmisiä, jotka ovat koulutettuja tehtäväänsä. Itsekin voi ryhtyä vertaistukijaksi.

 

Jos mieli on rauhaton, Suni kehottaa kokeilemaan netissä olevia rentoutusohjelmia: sieltä löytyy erinomaisia jooga- ja mindfullness-harjoituksia.

 

”Kiireisen elämän keskellä yksinäisyys voi olla joskus hyväkin asia, tilaisuus pysähtyä ja päästä tutustumaan omaan mieleen ja omiin ajatuksiin”, Marika Suni muistuttaa.

 

Artikkeli pohjautuu MS-hoitaja Marika Sunin haastatteluun. 

 

Lisätiedot

Sinua saattaisi kiinnostaa

Rentoutuminen on tärkeä tapa parantaa terveyttä. Rentoutunut mieli tukee myös yöunta.

Sivulta löydät MS-tautiin liittyvää sanastoa; kaikki sanat aksonista vasta-aineeseen.

Kognitiiviset oireet, kuten muistin ja keskittymisen hankaluudet, on hyvä ottaa puheeksi ajoissa.

 

Biogen-92273 I 9/2021