Hoito

Voit itse omalla aktiivisuudellasi edesauttaa toimintakykysi säilymistä hyvänä mahdollisimman pitkään. MS-tautiin ei tällä hetkellä ole parantavaa hoitoa, mutta sopivalla ja yksilöllisesti suunnitellulla hoidolla voidaan kuitenkin hidastaa sairauden kulkua. Jotkut lääkkeet vaikuttavat taudin etenemiseen ja toisilla lääkevalmisteilla voidaan hoitaa ja helpottaa oireita. Lääkkeet eivät kuitenkaan korjaa aivoissa jo syntyneitä vaurioita. Tietoa eri hoitomuodoista saa omalta hoitavalta neurologilta.


Hoitavan neurologin ja MS-hoitajan kanssa kannattaa keskustella siitä, mitä hoidolta odottaa. Yhteisen lyhyen ja pitkän tähtäimen hoitotavoitteen asettaminen on tärkeä osa onnistunutta hoitoa. Kiinnitä huomiota elintapoihin, kuten riittävään lepoon, liikuntaan, terveelliseen ruokavalioon ja mielen hyvinvoinnin edistämiseen. Elintavoilla on tärkeä rooli hyvän elämänlaadun säilyttämisessä. MS-tautia sairastavan kannattaa pitää kirjaa erilaisista oireista ja hyvinvoinnista, sillä hyvä seuranta auttaa tarjoamaan mahdollisimman yksilöllistä hoitoa.

Toimintakyvyn seuraaminen

MS-tauti voi heikentää toimintakykyä, joten sitä kannattaa pitää yllä aktiivisesti.

Kognition seuranta

Kognitiiviset oireet, kuten muistin ja keskittymisen hankaluudet, on hyvä ottaa puheeksi ajoissa.

Lääkehoito ja lääkkeetön hoito

MS-taudin hoito on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa mm. sairauden sen hetkinen aktiivisuus.

Hoitoon sitoutuminen

Hoitoon sitoutuminen tarkoittaa, että noudatat ohjeita, jotka olet saanut hoitohenkilöstöltä.

Oireiden seuraaminen

Kun neurologi ja MS-hoitaja saavat tarkkaa tietoa sairauden etenemisestä, saat yksilöllistä hoitoa ja tukea.

MS-taudin kokonaishoito

MS-NYT-webinaarissa neurologian erikoislääkäri Juha Multanen kertoi yksilöllisen, kokonaisvaltaisen hoidon tärkeydestä ja elämäntapojen vaikutuksesta MS-taudin hallinnassa.

 Biogen-37452 | 8/2022